opc_loader

Laagstaande zon

Laaghangende zon, laat je niet verrassen!

Laaghangende zon, laat je niet verrassen!

Wie ’s ochtends in de auto zit of aan het eind van de middag heeft vast al gemerkt dat de zon bijzonder laag staat. Vooral voor automobilisten kan dit een groot probleem zijn. De zon kan zo verblindend zijn dat je ongelukken kunt veroorzaken. Met deze tips houd je het veilig.

Ongevallen door een laagstaande zon gebeuren vaak aan het eind van de winter en het begin van het voorjaar. Het zicht is minder comfortabel, moeilijker en vermoeiender. Het leidt tot minder goede inschattingen en een tragere reactie op plots remmende voorliggers. Daardoor verhoogt het risico op ongevallen tijdens het rijden, vooral in onverwachte situaties. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de remafstand bij 50 km per uur bij een zicht dat niet optimaal is, bijna 10 meter langer is dan met een optimaal zicht.

Zo voorkom je ongelukken:

Schone ramen
Bij een laagstaande zon zijn het vuil en de krasjes op de autoruiten beter zichtbaar. Dat kan jouw zicht nog meer belemmeren. Houd de ruiten dus schoon door je auto op tijd schoon te maken en door voldoende ruitenwisservloeistof te sproeien. Zorg er ook voor dat de binnenkant van je ramen schoon zijn. Die maak je het beste schoon met een glasreiniger en een droge doek. 

Maak jezelf zichtbaar
Niet alleen jij, maar ook de andere weggebruikers hebben last van de laagstaande zon. Het is dus belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor de anderen. Zet daarom de lichten van de auto aan zodat je goed gezien wordt in het verkeer.

Pas je rijgedrag aan
Wanneer je merkt dat de laagstaande zon jou en de andere weggebruikers hindert, pas dan meteen jouw rijgedrag aan. Houd voldoende afstand en minder snelheid zodat je meer tijd hebt om te reageren.

Zonnebril
Koop  een goede zonnebril die je altijd in de auto kan laten liggen. Uit een studie  blijkt dat slechts 43 procent van de bevraagde bestuurders met correctie een zonnebril op sterkte heeft. In Nederland en België bestaat geen verplichting rond het bezit van een reservebril op sterkte. In sommige andere landen wel. Wie in de zomervakantie met de auto naar Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, Oostenrijk of Zwitserland vertrekt, moet daar wel rekening mee houden. 

Bekijk hier de Serengeti collectie.