opc_loader

Laagstaande zon

De zomer is weer voorbij en de dagen worden korter. Waar de zon eerder nog hoog aan de hemel stond tijdens uw dagelijkse ritjes naar het werk, de sportschool of de supermarkt, schijnt het zonlicht nu recht uw ogen in. Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn! De zon kan u onverwacht zodanig verblinden dat het zicht op de weg tijdelijk weggenomen wordt en het risico op ongelukken aanzienlijk groter wordt. Wij geven u daarom graag wat tips!
 

De meeste verkeersongelukken vallen in de herfst. Weggebruikers zijn nog gewend aan de goede omstandigheden tijdens de zomer; een droog en schoon wegdek, voldoende licht en schone autoruiten. Maar dan slaat het seizoen om, de wegen regenen nat, er liggen bladeren op de weg, het wordt donkerder en uw zicht wordt belemmerd door het vuil en vocht op uw autoruit. Het duurt even voordat uw zomerse rijstijl aangepast is aan de omstandigheden, en in die tijd is het risico op ongelukken extra hoog.

 

Wat kunt u doen om de risico's te verlagen?

Schone ramen

De effecten van een laagstaande zon worden nog groter als uw autoruiten smerig zijn of er veel krasjes in het glas zitten. Dit is eenvoudig te voorkomen door uw ruiten regelmatig schoon te maken en voldoende ruitenwisservloeistof te gebruiken. Zorg dus dat er altijd genoeg vloeistof in het reservoir zit en stop eventueel een keer bij de benzinepomp om de ruiten met de hand schoon te maken. Ook de binnenkant van de ruiten zijn belangrijk, maak deze minimaal twee keer per jaar schoon met glasreiniger en een droge doek.

Verlichting

U bent natuurlijk niet de enige die last heeft van verminderd zicht, zorg er daarom voor dat u zelf goed zichtbaar bent voor anderen. Activeer altijd de verlichting van uw auto, ook overdag! Daarnaast kan het helpen om de buitenkant van uw auto goed schoon te houden, een glimmende auto valt eerder op dan een auto die gecamoufleerd is met een laagje modder en vuil.

Rijgedrag

Pas uw rijgedrag aan de omstandigheden aan. Zit u plotseling in een storbui? Is het mistig op de weg? Schijnt de zon u in de ogen? Verlaag uw snelheid, vergroot de afstand tot uw voorganger en zorg dat u niet afgeleid wordt van het rijden.

Zonnebril

En last but not least, want u leest dit natuurlijk wel op de webshop van een zonnebril verkoper... de zonnebril! U associeërt de herfst misschien niet direct met zonnebrillen, maar ook in situaties waarbij er niet veel licht is kan een zonnebril de uitkomst bieden. De polarisatie in een zonnebril zorgt er bijvoorbeeld voor dat weerspiegelingen op het wegdek verminderd worden en schitteringen van regeldruppels op uw ruiten minder hinderlijk zijn. Met de Spectral Control techniek die in alle Serengeti glazen verwerkt zit word het contrast verhoogd en kost het u minder moeite om uw omgeving waar te nemen. En dankzij de fotochromische glazen zijn de Serengeti zonnebrillen ook goed te dragen als er minder licht voorhanden is, de glazen passen zich namelijk aan de lichtomstandigheden aan. In omgevingen met veel licht worden de glazen donkerder, en als er weinig licht is, laten de glazen meer licht door.

Voor weggebruikers raden wij over het algemeen de Drivers-glazen van Serengeti aan, deze zijn speciaal ontwikkeld voor op de weg en zijn niet al te donker. De 555nm glazen zouden ook een geschikte optie zijn, zeker omdat ze nog net wat lichter zijn. Houd er wel rekening mee dat categorie 3 glazen wettelijk gezien niet te gebruiken zijn in de auto omdat ze te donker zijn, daardoor vallen de Sedona glazen bijvoorbeeld af.

Bekijk onze volledige collectie en ga veilig we weg op!