opc_loader

Menu

2022_header_02


8 TIPS voor het kiezen van de juiste zonnebril!

Als u op zoek bent naar een nieuwe zonnebril is er een kans dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Er is veel te kiezen, en het kan lastig zijn om het overzicht te houden. Om u te helpen bij uw keuze geven we u graag een aantal tips over de opties die u heeft en met welke factoren u rekening kunt houden.

 

1. UV-bescherming

Misschien is de belangrijkste functie van een zonnebril wel het beschermen tegen UV-licht. Dit type licht kan op de lange termijn schadelijk zijn voor uw ogen, een goede zonnebril blokkeert het daarom volledig. Niet alle zonnebrillen zijn hier toe in staat, en vooral bij de goedkopere modellen wil de UV-filtering nog wel eens tekort schieten. Ook de pasvorm is belangrijk, als de bril niet goed op uw hoofd aansluit kan de straling alsnog uw ogen bereiken. De glazen van onze Serengeti zonnebrillen voldoen uiteraard aan de hoogste eisen en garanderen volledige bescherming tegen UV-straling.

 

2. Op sterkte?

Bij de aanschaf van een goede zonnebril zou u ook moeten overwegen of u glazen op sterkte nodig heeft. Draagt u al een correctiebril? Dan is het aan te raden om uw zonnebril ook op sterkte te laten maken. In de meeste gevallen kunnen wij uw zonnebril leveren met exact dezelfde specificaties als uw normale bril; enkelvoudige sterkte, multifocaal, ontspiegeling, polariserend of juist niet? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

 

Als u in het dagelijks leven nog geen correctiebril draagt maar twijfelt aan uw zicht, is dit misschien het moment om een oogmeting uit te laten voeren. Bel ons voor een afspraak, aan de meting zijn geen kosten verbonden.

 

3. Glassoort

Over het algemeen zijn er twee opties; kunststof en mineraal glas. Glas zorgt uiteindelijk altijd voor het meest heldere beeld, en doordat er speciale behandelingen toegepast kunnen worden is de kans op krassen of scheuren erg klein.

 

Kunststof kan een goede optie zijn als gewicht een belangrijke factor is en wordt daarom vaak gebruik in sportbrillen. De kunststof glazen in onze Serengeti zonnebrillen zijn van uitermate hoogwaardige kwaliteit en komen in de buurt van de mineraal glazen als het om de optische kwaliteit gaat. Ze worden behandeld met coatings tegen beslaan, vingerafdrukken en vuil, en zijn zeer bestendig.

2022_header_j


4. Glaskleur

De kleur van het glas is zeer bepalend voor de kijkervaring, het bepaalt namelijk welke kleuren licht doorgelaten worden en welke juist tegen worden gehouden. De keuze voor een specifieke kleur wordt daarom vooral bepaald door de omgeving en omstandigheden waarin u de bril wilt gebruiken.

 

Serengeti heeft een brede keuze in glaskleuren. Zo zijn er de amberkleurige Drivers, voor een verhoogd contrast onder diverse omstandigheden, ideaal voor op de weg. De grijze CPG glazen, voor een neutrale vermindering van het licht, zonder kleurverschuiving. Of de 555nm Blue glazen, waarbij de blauwe coating vooral bijdraagt aan het blokkeren van schittering vanaf het water.

 

Lees meer over de verschillende types glazen op onze informatiepagina.

 

5. Polarisatie

De meeste goede zonnebrillen hebben glazen die gepolariseerd zijn. Dit betekent dat het licht uit een bepaalde richting tegen gehouden wordt en helpt bij het verminderen van schitteringen en weerkaatsing vanaf oppervlakten. Deze vermindering zorgt voor een rustiger beeld en minder vermoeide ogen.

 

Er zijn echter ook situaties waarin gepolariseerde glazen een nadeel kunnen zijn. Misschien dat uw voertuig een digitaal dashboard heeft? Of dat u graag fotografeert met een digitale camera? In die gevallen kunnen deze glazen er voor zorgen dat de informatie op uw schermen niet meer goed af te lezen is. Gelukkig heeft u bij Serengeti de keuze, de meeste modellen hebben standaard gepolariseerde glazen, maar er is ook een ruime assortiment van brillen met glazen zonder polarisatie.

 

6. Materiaal

Het frame van een zonnebril kan gemaakt worden van verschillende materialen, elk met verschillende eigenschappen. Zo zijn er monturen van nylon, een materiaal dat uitermate licht en bestending is en goed tegen extreme omstandigheden kan. Dit materiaal is bijvoorbeeld erg geschikt voor sportbrillen. Daarnaast is er acetaat, een hoogwaardig type kunststof met een luxe uitstraling. Met dit materiaal kunnen complexe patronen gecreëerd worden en behoren vrijwel alle kleuren tot de mogelijkheden.

 

Ook metaal wordt nog veel gebruikt voor de monturen, dit is over het algemeen wat zwaarder dan kunststof, maar heeft ook voordelen. Metaal is een duurzame grondstof, mede doordat metalen onderdelen over het algemeen makkelijk gerepareerd kunnen worden. Doordat metaal erg sterk is kunnen er ontwerpen mee gemaakt worden die opvallen door hun slanke lijnen. Daarnaast zorgt dit materiaal voor een uitstraling die niet benaderd kan worden met andere bouwstoffen.

 
2022_header_nicholson


7. Model

Zonnebrillen zijn er natuurlijk in diverse soorten en maten en voor veel mensen is het een product waarmee ze zich kunnen uitten. Over smaak valt niet te twisten, dus kies vooral een bril die u persoonlijk aanspreekt. We kunnen u echter wel een paar algemene tips geven; kies bijvoorbeeld een bril die bij de vorm van uw hoofd past, zo past een ronde bril vaak het beste bij vierkante gezichten en andersom. Ook de kleur van uw haar is iets om rekening mee te houden, niet alle combinaties werken even goed.

 

Kijk ook goed naar de pasvorm, als het blokkeren van zonlicht erg belangrijk is raden we een bril aan met een ronding, zodat deze goed op uw gezicht aansluit. Er kunnen ook grote verschillen zitten in de afmetingen van de brillen. Het is lastig om op afstand te bepalen of een bril u goed past, maar alle maten staan vermeld bij de artikelen.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom in onze winkel, waar alle modellen gewoon in het schap hangen.

 

8. Onderhoud

Als u een keuze heeft kunnen maken en de zonnebril ontvangen heeft, is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Wij adviseren u om de bril regelmatig schoon te maken zodat het zicht optimaal blijft. Spoel de zonnebril eerst af met koud water om te voorkomen dat zandkorreltjes en ander vuil krassen kunnen veroorzaken. Was de bril vervolgens met zeep, gebruik hiervoor een willekeurige zachte zeep, hardnekkigere soorten kunnen voor schade aan de coating zorgen. Spoel de zeep van de bril en spuit deze vervolgens in met het speciale schoonmaakmiddel dat u meegeleverd hebt gekregen, gebruik dan een schone, zachte doek om de bril droog te wrijven.

 

Gebruik nooit papieren doekjes! De vezels in het papier veroorzaken krassen en andere beschadigingen.